Barometre Nedir?

/ 26 Eylül 2017 / 1.601 / yorumsuz
Barometre Nedir?

Genel olarak fizik ve de kimya derslerinde adı sıklıkla geçen bir alettir. Genel tabiri ile bir ölçüm aracıdır. Atmosfer basıncını ölçmeye yardım eden bir tür alet diyebiliriz. Hava durumu tahminleri yapılırken genelde bu aletten yardım alınır. Ya da dağ ve tepelerin yüksekliğini ölçmek amacıyla da kullanılabilmektedir. Uçakların uçmakta olduğu yükseklik derecesini gösteren alet olan altimetre, barometreden türemiş bir alet de diyebiliriz. Barometrelerin genel olarak iki çeşidi kullanılmaktadır. Bunlardan birisi cıvalı barometre, diğeri ise aneroid barometredir.

Barometre ne demek?

Bu soru  genellikle her insanın aklına gelir. Bu sorunun cevabı ise atmosfer basıncını ölçmeye yarayan bir alettir diyebiliriz. Ya da sözlük tanımı olarak basınçölçer kelimesi de geçer. Cıvalı barometre ilk olarak 1643 senesinde Evangelista Toricelli tarafından icat edilmiştir.

Barometre ne işe yarar?

 Bu soruya ise basınç ölçmeye, yüksek dağ, tepe gibi yerlerin uzunluğunun ölçülmesi, belirli bir yükseklikte uçmakta olan uçakların mesafesini belirleme gibi işler için kullanılır. Cıvalı barometreler içerisi cıva dolu olan bir dikey borudan ibarettir. Bu borunun üst ucu kapalı, alt tarafı ise açık ve içerisinde cıva dolu olan bir kaba girmiş durumdadır.

Barometre nerede kullanılır?

Bu tarz bir soru için birçok yer verilebilir. Genel olarak içerisinde basınç kavramının kullanıldığı bütün aletlerde kullanılır. Örneğin buhar kazanlarında, denizaltıların içerisinde, oksijen tüplerinin üzerinde kullanılır.

Barometre nedir?

Barometre basıncın kullanıldığı her yerde olan, basınç ölçen, deneyler yapılan bir bilimsel alet çeşididir. Hava durumunu öğrenme gibi çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.