Patara nerede nasıl gidilir

/ 27 Eylül 2020 / 3.682 / 6 Yorum
Patara nerede nasıl gidilir

Patara Antik Kenti, Antalya’nın Kaş ilçesinin Kemer beldesinde bulunan bir antik kent olması ile birlikte Likya medeniyetinin başkentliğini üstlenmiştir. Likya medeniyetinin 3 oy hakkı olan 6 kentinden bir tanesi olmaktadır.

Anadolu topraklarının tarihi zenginliğinin en büyük örneklerinden biri olan bu antik kent, sulakları, antik mezarları, dik bir konumda inşa edilmiş yüksek sütunları ve amfi tiyatrosu ile görülmesi kesinlikle önerilmektedir.

Turizm sektörünün belli başlı alanlarına yakınlığı ve doğal güzelliği ile yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yerli yabancı birçok ziyaretçinin akın ettiği bir tarihi medeniyet olan bu kentte hala toprağın altında saklı parçalar mevcuttur.

Xanthos Vadisi’nin denize açılan tek noktası olan kentin adı Likya dilinde “Pttara” olarak geçmektedir. Yapılan kazılar ardından kentin M.Ö 8. Yüzyılda var olduğu somut bilgilerle kesinleşmiştir.

Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımaktadır. Yüz ölçümü açısından Likya’nın en büyük kenti olan Patara, en büyük 3 hububat deposundan birine sahiptir. Patara’nın girişinde dönemin nekropolü olan Tepecik Mezarlığı mevcuttur.

Patara Antik Kenti, özel bir ören yeri olmasının sebebi büyük yapılarının ve eksi liman kalıntılarının olmasıdır. Aynı zamanda dönemin en önemli yapısı Likya meclis binası devlet büyüklerinin toplanma alanı olarak kullanılmaktadır.

Likya birliği o dönemde en iyi cumhuriyet modelini uygulanmaktaydı. Patara, tarihinin siyasi seyrinde demokrasi bağlamında başlangıç noktalarından biri olmaktadır.

Yönetimlerin gelişkinliği, temsil edilenlerin, temsil edenlerin üzerindeki hak sahipliği ile doğru orantılıdır. İşte Likya’yı bütün sayılan özellikleri dışında dünya tarihindeki en mihenk noktalarından biri haline getirmekte olan görkemli meclis binası, seçilmişler meclisidir.

1988 yılından itibaren Patara Antik Kentinde kazı çalışmaları devam etmektedir.2008 yılında TBMM tarafından Patara Meclis Binası restore edilmiştir. Türkiye’de turizmi teşvik etmek amacıyla 2020 yılı Patara yılı olarak ilan edilmiştir.

Patara Plajı

Dünyanın en uzun plajları arasında yer alan Patara Plajı, 18 km uzunluğunda ve kumsal derinliği 200-300 metreye ulaşıyor. İsmini yakınlarındaki Patara Antik Kentinden almaktadır. Eski dönemde liman ticaretinin yapıldığı bu plaj tarihi ve yer yer oluşan kum tepeleri ile eşsiz bir manzara sunmaktadır.

Sığ bir denizi olan bu plaj bitmeyen bir rüzgar esintisi ile sizlere rüzgar sörfü için elverişli koşulları barındırmaktadır. Caretta Caretta yuvalarının güvenli bir bölgede koruma altına alındığı bu alan, dünyanın çeşitli yerlerinden doğa tutkunu turistler için kaçırılmayacak bir fırsat özelliğine sahiptir.

Patara Nerede?

Patara Antik Kenti ve Patara Plajı Antalya sınırlarındaki Kaş ve Fethiye arasında kalan Gelemiş Köyü’nde bulunmaktadır. Antalya’dan 220 km mesafede bulunmaktadır araç ile 3 saatte alabilmektesiniz. İlgili Kentin yakınlarında elverişli kamp alanları bulunmaktadır.

Patara’ya Nasıl Gidilir?

Patara Antik Kenti, Antalya şehir merkezinden 3- 4 saat uzaklıktadır. Aracınız ile Kalkan’ı geçtikten 12 km sonrasında Patara ayrımına ulaşacaksınız. Bu yoldan 10 dakika kadar ilerlemeniz ardından Gelemiş Köyü’ne varabilirsiniz.

Bu köyden Patara Antik Kenti tarafına yürümeniz 15 dakika sürmektedir. Patara Plajı için 15-20 dakikalık bir yoldan tabelalarda görüldüğü şekilde aşağıya sapmanız ardından plaja ulaşabilirsiniz. Direkt Patara Plajına ulaşmak için D’400 karayolunu takip ederek Kalkan’a 15 km mesafededir.

Patara Giriş Ücreti

Patara Plajın ulaşmanız için Papara Antik Kentine de giriş yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple müze kartınız var ise ücretsiz, müze kartınız bulunmuyor ise kişi başı 24 TL bir ücret ile girebilirsiniz. Patara Plajı için ayrı olarak 10 TL şezlong ücreti ödeyebilirsiniz.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.

Patara nerede nasıl gidilir (6 Yorum)

  1. Patara, Antik Likya’nın en önemli şehirlerinden biri olan tarihi bir yerleşim yeridir. Bugünkü Türkiye’nin güneybatısında, Antalya iline bağlı Kaş ilçesi sınırları içinde yer almaktadır.

    Patara, M.Ö. 5. yüzyılda Pers İmparatorluğu’nun yönetiminde kalmış ve M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş ve önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

    Patara, Likya Birliği’nin önemli bir üyesi olarak bilinir. Ayrıca, Roma İmparatorluğu döneminde, ünlü bir kâhin olan Apollon’un doğduğu yer olarak kabul edilirdi.

    Patara, tarihi kalıntılarıyla ünlüdür. Burada görülebilecek önemli yapılar arasında Roma döneminden kalma antik tiyatro, hamam, tapınaklar, sütunlu caddeler ve Agora (pazar yeri) yer almaktadır. Ayrıca, Patara’nın sahilinde, antik kent surlarının yanında, M.S. 2. yüzyılda yapılan ve dünyanın en uzun kumsallarından biri olarak kabul edilen 18 kilometrelik bir plaj bulunmaktadır.