Perge Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

/ 5 Ekim 2020 / 876 / yorumsuz
Perge Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

Perge Antik Kenti, Antalya’nın merkezinin 17 km doğusunda yer almakta olan Aksu sınırları içerisinde bulunan tüm Anadolu’nun en güvenli ve görkemli şehridir. Roma dönemi kenti olan Perge, heykeltıraşlığı ile ünlü bir kenttir. Cilicia ve Pisidia arasında bulunan Pamphylia Bölgesinin başkentliğini yapmıştır. Pamphylia (Pamfilya), Anadolu’nun güneyinde Aksu

Çayı’nın doğusundan başlayarak Antalya şehrini kapsayan bölgenin o zamanki adıdır. Perge Kenti, deniz kıyısında bulunmamaktadır, bu sebep ile korsanların yağmalarından uzak kalmış ve gelişmeyi başarmıştır. Kentin tarihi M.Ö 500-700 yıllarına uzanmaktadır. Perge tarih boyunca Likyalılar, Romalılar, Helenler ve Persler gibi birçok medeniyetin himayesi altına girmiştir. Romalılar döneminde barış, huzur ve yoğun imar faaliyetleri etkili olmuştur.

Günümüzde gördüğümüz kalıntılar Romalılara aittir.  Arkeolojik kazılarda bulunan obsidyen ve çakıl taşları dönemin Bakır Çağından ve Cilalı Taş Devri itibari ile şehrin Perge egemenliği altında olduğunu göstermektedir. Büyük İskender’in kente girmesi ardından Perge halkı herhangi bir savaş girişiminde bulunmuşlardır. Bergama Krallığı Perhe dahil batı Pamphylia Büyük İskenderin himayesine girmiştir.

Kenti ayağa kaldırma çalışmaları sırasında yapılan “Bir Sütun da Sen Dik” kampanyası dikkat çekmiştir. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfının 2014 yılında başlattığı bu kampanya ile Perge Kentinde bulunan yıkık haldeki sütunlar ayağa kaldırılması suretiyle kendin Agorası, anayolları gibi sütunla kaplı yerleri eski görkemine kavuşmuştur. Bağışçıların isimleri sütunların altında belirtilmiştir.

Tiyatro: Perge’ye girdiğinizde ilk göze çarpan arkasındaki tepenin yüksekliğinden faydalanarak yapılan 12.000 kişilik tiyatrosudur. Orkestra kısmının korkuluklarla çevrili olması dolayısıyla burada gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin yapıldığını da göstermektedir. Dikkat çekici bir kısmıda sahne binasında şarap tanrısı Dionysos’un hayatının anlatıldığı yazıtlardır.

Agora: Kentin merkezi caddesini oluşturan bu caddede ticari faaliyetler sağlanmaktadır. Ortadaki avlunun etrafındaki dükkanların bazılarında tabanı mozaiklerle kaplıdır.

Sütunlu Cadde: Akropol eteğinde Anıtsal Çeşme arasında yer almaktadır. Ortasındaki iki metre genişliğindeki su kanalı caddeyi ikiye ayırmaktadır, dikkatli bakılırsa caddede at arabalarının bıraktığı izler günümüzde de fark edilmektedir.

Stadyum: Boyutları 34’e 34 metrelik tonozlar üzerinde 13 oturma sırası bulunan bu stadyumda doğu ve batı tarafında 30’ar kuzeyde ise 10 tonoz yer almaktadır. Eski çağlardan beri günümüzde en iyi korunan stadyumlarda biri olmaktadır.

Güney Hamamı: Günümüze kadar sağlam olarak gelebilen nadir yapılardandır. Perge Antik Kenti’nin iki hamamından biridir. Dikdörtgen tarzda inşa edilen bu yapıt, idmanlar sonrasında kullanılan yüzme havuzu, hemen yanındaki kısımda apsidal planlu soğukluk bölümü ve ısıtma sisteminin olduğu bir sıcaklık bölümü mevcuttur. Bir sonraki bölümün de gençlerin fiziksel aktivitelerini gerçekleştirdiği bir kısımdır. Yapılan kazılarda hamamın tabanlarının mozaik ile duvarlarının ise mermer plaka ile kaplandığı görülmektedir.

Caracalla Çeşmesi: Sütunlu batı caddenin sonlandığı noktada 2014 yılında yapılan kazılarda anıtsal nitelikte bir havuz açığa çıkarılmıştır. Bu çeşme suyunu kuzey hamamından genel kanallardan almaktadır.

Helenistik Kapı ve Kulesi: Kentin en eski ve etkileyici yapısıdır. Üç katlı olarak tasarlanan oval kuleler şehri korumak ve gözcülük yapmak için kullanılmıştır

Perge Antik Kenti Nerede?

Perge Antik Kenti, Antalya’nın merkezinin 17 km doğusunda Aksu yakınlarında bulunuyor.

Perge Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Perge Antik Kent ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir.

Yaz dönemi: 1 Nisan- 1 Ekim: 10:00- 19:00

Kış dönemi: 1 Ekim- 1 Nisan: 08:30- 17:30

Tatil günü: yok

Perge Antik Kente Nasıl Gidilir?

Aracınız var ise Antalya’dan Aksu ilçesine 17 km mesafede 30 dakika içerisinde varabilirsiniz. Aracınız bulunmuyor ise Antalya’dan geçen AC03, AF04, AF04A, AC05 numaralı otobüs hatlarından Aksu ilçesine, oradan da taksi ile veya yürüyerek çok kısa sürede Perge Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Perge Antik Kent Giriş Ücreti

Kişi başı 50 TL olarak bir ücret ödenmektedir. Müze kartı olan ziyaretçiler yılda 2 kere ücretsiz girebilmektedir.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.