Xanthos Antik Kenti Nereden ve Nasıl Gidilir

/ 18 Ekim 2020 / 1.034 / yorumsuz
Xanthos Antik Kenti Nereden ve Nasıl Gidilir

Antalya’nın Kaş ilçesinin sınırlarında bulunan Xanthos Antik Kenti, acıların şehri olarak da bilinmektedir. Xanthos, şimdiki adıyla Eşen çayı olarak bilinen Ksanthos nehrinde iki tepe arasında M.Ö 7. Yüzyılda kurulduğu belirtilmektedir.

Likya’nın en büyük ve en eski şehirlerinden biri olan kent zamanında Likya’nın başkentiydi. İdari ve dini bir önemi bulunan bu kent yaşadığı kötü birçok istilaya rağmen günümüze kadar tarihini korumayı başarmıştır. Antalya’nın yaz turizmi için önemli bir yeri olan antik kent, yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Xanthos’un en önemli yapıtlarından olan antik mezarlar, klasik dönemden bu yana çok iyi bir şekilde korunmuştur. Kentte yaklaşık 15 adet büyük yazıtlı mezar anıtı bulunmaktadır.  Xanthos halkının “Ata Kültür” yapısına sahip olması sebebiyle geçirdiği her dönem boyunca atalarından kalan yapıları korumuşlardır.

  Kentteki kalıntıların en ilginç yanı farklı dönemdeki kalıntıların eş zamanlı olarak yaşamış olmasıdır. Arkaik ve klasik dönemden yapıtların kentin, geçmişten gelen bir tarihi hafızası olduğunu göstermektedir.

Likra akropolünün kuzeyinde Roma devrinden kalma tiyatro yer almaktadır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Xanthos Antik Kenti, düşmana teslim olmayan onurlu halkı ve zamana meydan okuyan kalıntılarıyla dikkat çekmektedir.

Xanthos Antik Kenti Tarihçesi

“Evlerimizi mezar yaptık ve mezarlarımızı kendimize ev… Evlerimiz ateşe verildi ve mezarlarımız yağmalandı. Yüksek tepelere sığındık, yerin dibine saklandık, su içinde gizlendik. Geldiler ve bizi buldular.

Bizi yaktılar ve yok ettiler. Bizi yağmaladılar. Ve biz analarımızın uğruna, kadınlarımızın uğruna… Ve biz onurumuz uğruna… Ve özgürlüğümüzün… Biz, bu toprakların insanları, topluca intihar aradık. Arkamızda bir ateş aradık, hiç sönmeyen ve sönmeyecek olan…”  Xanthos tabletlerinde yazan bu şiir dönemin istilasını ve halkın çektiği acıları anlatmaktadır. Pers istilasına teslim olup köle olmaktansa, bağımsızlık uğruna ölmeyi seçen onurlu halkıyla anılmaktadır.

M.Ö 545 yıllarında Pers ordusunun on binlerce askerine karşı Xanthos, 5-6 bin ordusuyla korkusuzca savaşmıştır.  Halk, yenileceklerini anlayınca kadın, çocuk ve kölelerini öldürerek tek bir asker kalmayıncaya kadar savaşmıştır. O sırada orada olmayan aileler döndüklerinde şehri yeniden kurmuşlardır.

Xanthos bu sefer çıkan bir yangın felaketi ile karşılaşsa da kent tekrardan kurulur. M.Ö 334 yüzyılında kenti topraklarına katan Büyük İskender, öldükten sonra birliğinden olan Mısırlı Ptolemaios’un himayesine verilir.

Bundan hemen sonra Suriye Kralı III. Antiochos kente hâkim olur. M.Ö 42 yılında Sezar’ bıçaklayarak öldüren evlatlık oğlu Brutus tarafından işgal edilir.  Brutus, tüm akropolü yerle bir ederek halkı kılıçtan geçirir.

Xanthos Harpy Anıtı

Xanthos Antik Kenti’nin en ilginç kalıntılarından biri de “Harpy Anıtı” olmaktadır. M.Ö 479 yılında Salamis Savaşında ölen Kybernis’in mezarı olarak düşünülmektedir. Arkeoloji literatürüne giren kabartmalarda şemsiyesi altında tahtta oturan Pers yöneticisi ve önünde onu kutsayan kişiler olarak yorumlanmaktadır. Ayrıca gövdeli ve kanatlı yaratıklar olan ve ölülerin ruhlarını gökyüzüne ulaştıran ‘Harpy’ yapıtları ilgi çeken yapılardandır.

Xanthos Antik Kenti Nerede?

Xanthos Antik Kenti, Antalya’nın kaş ilçesine bağlı Kınık mahallesinde Antalya ile Fethiye’nin il sınırlarını çizen Eşen çayının yakınlarındadır. Fethiye’ye 46 km uzaklıktadır. Xanthos Antik Kenti, Patara Antik Kenti ve Patara Plajına yakın bir konumda yer almaktadır.

Xanthos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Aracınız ile gidiyor iseniz, Antalya’nın Kaş ilçesinin Kınık Beldesi varmanız durumunda ana caddede bulunan Atatürk Heykelinin sağ tarafından dümdüz ilerleyerek, tepenin eteklerinden sola dönerek ilerlemeniz ardından Xanthos Antik Kenti karşımıza çıkmaktadır. Kaş ile 45 km, Fethiye ile 58 km, Kalkan’a 20 km’dir. Antalya’dan gelenler için yol 2 saat sürmektedir. Aracınız yok ise Kaş ilçesinden Kınık otobüslerine binerek merkeze vardığınızda antik kente giden minibüslere binerek Xanthos’a varabilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti Giriş Ücreti

Xanthos Antik Kentine giriş ücreti kişi başı 14 TL’dir. Müze kartı ile giriş ücretsizdir.

Xanthos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi: 1 Nisan- 1 Ekim tarihleri arasında 08:00- 19:00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim- 1 Nisan tarihleri arasında 08:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.