Aspendos Antik Kenti

/ 23 Kasım 2020 / 882 / yorumsuz
Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Belkıs köyünde yer almaktadır. Aspendos Antik Kenti, mükemmel bir akustiğe sahiptir.

Genel yapısının yanı sıra iki bölümden oluşmakta ve içerisinde agora, ticaret mahkemesi binası, çeşme, meclis binasının kalıntıları, hamamlar, tapınak, su kemerleri ve stadyum yer almaktadır.

Aspendos Antik Kenti Tarihi

Aspendos Antik Kenti, ünlü antik tiyatrosu ve su yolları ile popülerliğini arttırmış tarihi bir kenttir. MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu düşünülen Aspendos Antik Kenti, Serik İlçesi’nin Belkıs köyünde bulunur.

Tarihte Eurymedon Savaşı olarak da bilinen Perslerle Yunanlar arasında geçen savaşta Yunanların zaferine ev sahipliği yapan şehir, Büyük İskender’e direnmeye çalışmış ancak sonunda Büyük İskender’in egemenliği altına girmiştir.

Büyük İskender’in Anadolu seferi o dönemdeki Anadolu’daki diğer kentlerde olduğu gibi Aspendos’u da etkilemiştir. Büyük İskender’in ordusuna karşı türlü oyunlarla direnen kent halkı, sonunda teslim olmuş ve ünlü atları ile altın karşılığında vergiye bağlanmıştır.

Aspendos Antik Kenti‘nin ilgi çekici yapıları arasında su yolları bulunmaktadır. Aspendos’un o denli gelişmiş bir su yolu bulunmaktadır ki dönemin ilerisinde oldukları açıktır.

Aspendos’ta bulunan dikkat çeken yapılar arasında tiyatro ve su yolları dışında agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası, anıtsal tak, cadde ve Helenistik tapınak yer alır.

Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Tiyatrosu, Marcus Aurelius tarafından M.S 161-180 yılları arasında inşaaettirilmiştir. Yörenin kendi yetiştirdiği mimarlardan biri olan Zeno tarafından inşa edilen tiyatro, farklı kaynaklardan alınan bilgilere göre 15 ila 30 bin kişilik kapasiteye sahiptir.

Bunun yanında kentin girişinde yer alan Yunanca ve Latince yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla Crispinus ve Auspicatus kardeşlerin tanrıya ve imparatorun ailesine sunduğu bir yapıt olduğu bilinmektedir.

İki katlı sahneye sahip olan tiyatronun, heykeller ve sütunlardan oluşan ön yüzünün günümüze kadar ulaşamadığını belirtmekte fayda var. Bunların yanı sıra Aspendos Tiyatrosu’nun bir kısmı, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaadin Keykubat tarafından saray olarak kullanılmıştır.

Aspendos Tiyatrosu akustiği ile ünlüdür. Güçlü akustik bir ses düzeni vardır. Bu sebeple bile Aspendos Tiyatrosu gerçekten görülmeye değer bir yerdir. Akustik düzen sayesinde tiyatro alanında mikrofonsuz konuşan bir insanın sesini çok rahat bir şekilde duyabilirsiniz.

Aspendos Tiyatrosu günümüzde pek çok organizasyon için de kullanılmaktadır. Oturma yerleri mermerden yapılma ve birbiri içerisine geçirilmiş şekildedir. Açık sahnesi, sahnenin görüntüsü ve ahengi gerçekten sizleri ilk kurulduğu yıllara dalıp götürecektir. Bütün bu eserler 1800 yaşın üzerindedir.

Gerçekten Aspendos Asya’nın en antik tiyatrosudur. Roma döneminden sonra Bizans ve Selçuklu döneminde de ayakta kalan Aspendos Antik Kenti’nin ünlü tiyatrosunun da Selçuklu döneminde gördüğü restorasyon sayesinde günümüze taşındığı düşünülmektedir.

Aspendos Nerede?

Aspendos, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarında yer alıyor. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda bulunan Aspendos, Toros Dağları’ndan doğarak Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehri’nin dağlık bölgeden düzlüğe ulaştığı yerinde konumlanmaktadır.

Aspendos’a Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti’ne ulaşım için havayolu ve karayolu olmak üzere iki seçenek mevcuttur. Havayolu için öncelikle Antalya Havaalanı’na iniş yapılması gerekir. Bunun ardından otobüsler ile Serik ilçesine geçilmeli ve daha sonra antik kente giden dolmuşlardan biri tercih edilerek kente ulaşım sağlanmalıdır.

Karayolunu tercih edenlerin ise öncelikle Antalya otobüs terminaline gitmeleri gerekir. Ardından Serik dolmuşlarından birini tercih etmeleri ve daha sonra Alanya güzergahı üzerinde yer alan Serik ilçesinde inmeleri yeterli olacaktır.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.