Pisagor Bardağın Sırrı

/ 16 Mayıs 2020 / 1.300 / 1 Yorum
Pisagor Bardağın Sırrı

Pisagor bardağı son dönemlerde popülerliği ile ilgileri oldukça fazla üzerine çekmiştir. Aynı zamanda Pisagor bardağı hediyelik eşya olarak da sıklıkla tercih edilmektedir.  Pisagor’un bu icadını sonrasında adeta bir deha yatmaktadır.

 Filozof olmasının getirdiği sorumlulukla kendisinin öğrencilerine ders vermek istediği herkes tarafından bilinmektedir. Bu icat sayesinde Pisagor öğrencilerine ölçülü tüketim hakkında belki de hayatları boyunca unutamayacakları bir hayat dersi vermiştir.

 Dışarıdan incelendiğinde herhangi bir bardak gibi duran nesne işlevi ile herkesi hayretler içerisinde düşürmektedir. Ortasında bulunan sütün içerisindeki delik eğer bardak belli bir seviyeden sonra doldurulmaya devam edilirse içerisindeki sıvıyı döküyor.

PİSAGOR ADALET KUPASI

Bu icadın arkasında yer alan fiziki Kural ise sifonlu çalışma prensibinden farklı bir şey olmamaktadır.

 Kupanın belli bir miktarda doldurulmasını sonrasında yerçekimi sıvının bir kısmını aşağıya doğru hızlandırmaktadır. Hızlanan sıvının basıncı düşük olacağından sıvının gözle görülen kısmı ile basınç farkı olacak ve yüksek basınçta sıvı düşük basınçlı sıvı itecektir. Bunun yanı sıra bardağın dibini de dolu bir şekilde içmek isteyen kişiler şaraptan daha yoğunluk taşıyan içecekleri koymayı denemelidir.

Yoğun olanlar ise sıvı yağ olmak üzere yağ çeşitleri olabilir. Çünkü hafif olan ve ağzına kadar dolu olan kupa içerisinde sıvı durmayacaktır.  Adalet kupası olarak bilinen Pisagor bardağı belli bir miktar üzerinden doldurulan içeceğin özel bir düzenekle dışarıya dökülmesini sağlayan bir tüp bardak olmaktadır.

 Samos Pisagorlarına ödünç verilen bu bardak her müride eşit miktarlarda şarap içmesini garanti etmektedir. Çünkü geçmiş dönemlerde insanlar bardağı sınır seviyeye kadar doldurursa içkisinin tadını huzur içinde çıkarabilir. Fakat açgözlülük düşünüyorsa kupa içerisinde ki içeceği dipten dışarı sızdırmaktadır.

 Pisagor kupası normal olarak incelenmesi üzerinde diğer bardaklardan farklı bir özellik sunmasa da içerisinde farklılıklarını barındırmakta ve kendisine ait bir düzeneğe sahiptir. Bardağın içindeki düzenek bir kupada yer alan bir kanaldır.

Fakat su bu kolonun seviyesini geçerse ortadaki kolon ve içindeki kanalda su ile dolar ve sonrasında sifon etkisi devreye girer. Bu durumda da kupanın içinde bulunan suyun tamamı dökülmüş olur.

Pisagor Kupası Gizemi

Pisagor’un bardak bu özelliği ile teknik araştırmalar sonucunda üretilen gizemli bir eşya gibi görülmektedir. Sahip olduğu gizli ise pisagorcu bu konunun inanç felsefesini destekler özelliktedir.

Bu bardak aynı diğer bardaklara benzese de onu diğer kupalardan ayıran özellik bardağın ortasında yer alan bir kolon ve bu kolonda bulunan bir kanaldır.

 Diğer bardaklar gibi olmasını isteyenler sadece seviyesinde durmayı öğrendiği durumunda diğer bardaklarda ki aynı özellikleri taşımaktadır.

Pisagor yaşadığı dönem yöneticilerini ve lüks içinde yaşayan kişileri hedef olacak şekilde açgözlü yunanlar için bir kupa tasarlamış ve kadeh şeklinde kullananlarda o dönemlerde bulunmaktaymış. İnsan içsel ölçülerinden evrendeki ölçülü halin tahsiline kadar her zerrede tutarlılık tanımlar.

 İnsanın tutarsızlık belirtisi olarak endişeli halinin sadece harekete geçmek için gerekli olduğunu depresyon habercisi olmaması gerektiğini belirtirken özgürlüğün tanımını da yapar ve bu sayede kendini kontrol edemeyen insan bu bardağı tamamen doldurur.

Çünkü kendisini kontrol edemeyen insan hiçbir şartta özgür olmamaktadır. Yakından incelendiğinde bir seviyenin üzerinde sıvı doldurulduğunda sıvıyı dökmeye yarayan bir delik aynı zamanda deliğin çok üzerine dolum yapılırsa oluşan basınç da tüm sıvıyı bardak boşaltmaktadır.

Ters çan biçimindeki bardak boş durumdayken boşluk noktasına kadar doldurulursa hiçbir hareket görülmemektedir. Daha sonra eklenen her damla sıvı basıncını artırarak cezaya hazırlanmaktadır. Bu tasarım ise yenilen içilen gıdalarda açgözlülüğü dizginlemek adına ilk adım olmuştur.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.

Pisagor Bardağın Sırrı (1 Yorum)