İstanbul’da Semt İsimleri Nereden Geliyor?

/ 7 Aralık 2017 / 848 / yorumsuz
İstanbul’da Semt İsimleri Nereden Geliyor?

İstanbul pek çok farklı kültüre ev sahipliği etmiş bir şehirdir. Geçmişten günümüze pek çok farklı milletin barındığı ve farklı dillerin kullanılması ile günümüzde bu şehrin semtlerinin isimleri farklı anlamlarda ve farklı telaffuzlarla günümüze kadar gelmiştir. İstanbul semt isimleri; Bağdat caddesi, Altın boynuz, Balat, Bahariye, Bebek, Baltalimanı, Beşiktaş, Kadıköy, Bomonti, Cerrahpaşa, Cihangir, Bakırköy, Beykoz, Beyoğlu, Cibali, Çengelköy, Dolmabahçe, Emirgan gibi semt isimleridir. İstanbul semt adları oldukça ilginç isimlerden oluşmaktadır. İstanbul semt adları farklı anlamalarla geçmişten günümüze gelmektedir.

istanbul semt isimleri nereden gelir

İstanbul semt isimlerini nereden alıyor denildiğinde; Bahariye, Osmanlı zamanından kalma bir isimdir bu bölge baharlık anlamına gelmektedir ve Osmanlı zamanında padişahların baharda geldikleri bir bölge olduğu için bu isim kullanılmıştır. Balat, Rumca bir kelimedir ve saray anlamına gelmektedir. Geçmişten bugüne semt adı olarak kullanılmaktadır. Bebek, Fatih Sultan Mehmet’in burayı koruması için görevlendirdiği bölükbaşının lakabı olan bebek, daha sonraları semt ismi olarak kalmıştır. Beşiktaş, taş beşik anlamına gelen bir kiliseden ismini almaktadır günümüze de Beşiktaş olarak geçmiştir.

Bomonti, geçmişte Bomonti kardeşlerin burada kurdukları bira fabrikasının ismi olup, daha sonraları semt ismi olarak yer edinmiştir. Cerrahpaşa, buradaki caminin ismi olup daha sonraları semt ismi olarak kalmıştır. Cihangir, Sultan Süleyman’ın oğlu Cihangir için yaptırdığı caminin adı olup, sonrasında semtin adı haline gelmiştir. Daha pek çok farklı semt ismini geçmişteki yapılar ya da olaylardan dolayı almıştır.

İstanbul semt isimleri nereden geliyor denildiğinde hepsinin bir tarihi geçmişi, vardır ve hikâyesi bulunmaktadır. Bu semtlerden biri olan Beyoğlu’nun ismi, Fatih döneminden gelmekte olup hikâyesi şu şekildedir; Fatih Trabzon Rum İmparatorluğuna son verdikten sonra bu bölgeye Beyoğlu ismi vermiştir. Diğer bir söylentiye göre ise Kanuni döneminde buranın isminin Venedik elçisinden dolayı bu şekilde kaldığı söylenmektedir. Çengelköy semtinin ismi ise Bizans İmparatorunun karısı için buraya bir saray yaptırması ile ve burada gemi çapaları yapılmaya başlandığından dolayı adı Çengelköy olarak kalmıştır.

istanbul semt isimleri hikayeleri

Emirgan; Dördüncü Murat’ın Revan kalesi savaşı sonrasında bu savaştan Emirgan’ı bağışlamasından dolayı Emirgan olarak bu bölge isim almıştır. Florya; Reşat Ekrem Koçu’ya göre bu semtin ismi zamanında bura da İskender Efendi isimli bir kişinin yaptırdığı bir bahçeye doğduğu kasabanın yani Florya’nın ismini vermesi ile bu semtin adı da bu şekilde kalmıştır. İstinye semtinin hikayesi ise gene Bizans dönemine dayanmakta olup o zamanlar Stenia isiminden gelmektedir.

Zaman içerisinde değişe değişe bu şekilde İstinye olarak dillerde kalmıştır. Kalamış; Yunancadan gelen bir isim olup eski Yunancada sazlık kamışlık anlamında kullanılmaktaydı. Bu kalamis kelimesi zaman içerisinde dillerde Kalamış olarak kalmıştır. Kartal semtinin adı ise gene Bizans döneminden gelmekte olup Bizans döneminde kartal yerine kartalimen anlamında kullanılmaktaydı.

Bu isim bir balıkçıya aitti ve bu Kartalimen köyü olarak bu bölgenin adı geçmekteydi. Daha sonraları bu isim zaman ile aşıma uğrayarak dillerde Kartal olarak kalarak günümüzde bir5 semt ismi olarak kalmıştır. Levent; Levent semtinin adı ise Osmanlı Devleti zamanından gelmekte olup Levent kışlasından adını alan bir semttir.

Maçka; adı farsça nişangâh olarak anlamlandırılmaktadır. Diğer bir söylentiye göre ise Fatih’in Trabzon fethinden sonra buradaki Maçkalılardan dolayı buranın isminin Maçka olarak kaldığı söylenmektedir. İstanbul’un en meşhur semtlerinden biri olan Taksim ise ismini içme suyunun dağıtım şeklinden almaktadır. İstanbul’un tüm semtlerinin farklı bir hikayesi olup çoğunun ismi günümüze değişerek ve farklılaşarak gelmiştir.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.