Alım Satıma Aracılık Nedir?

/ 9 Şubat 2024 / 42 / yorumsuz
Alım Satıma Aracılık Nedir?

Alım satıma aracılık faaliyetleri, önceden ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının yatırımcılar tarafından alınıp satılmasını içerir ve bu süreç, Sermaye Piyasası Mevzuatı’na uygun bir şekilde gerçekleşir.

Sermaye piyasası araçları, aracılık sıfatıyla ve ticari amaçla alınıp satılabilir, özellikle daha önce halka arz edilen sermaye piyasası araçları ikinci el piyasada işlem görür. Bu süreç, belirlenen bir sözleşme çerçevesinde alım satıma bağlı aracılık faaliyeti yürütülerek gerçekleşir.

Alım satıma aracılık, sermaye piyasasındaki yatırımcı kuruluşların temel fonksiyonlarından biridir ve ikinci el piyasayı etkiler.

Bu süreç, borsa içinde veya dışında gerçekleşebilir, ancak borsa dışındaki kurumların bu faaliyeti yürütebilmeleri için yetki belgesine sahip olmaları gerekir.

Sermaye Piyasası Mevzuatları’na göre alım satıma aracılık faaliyetleri belirli kriterlere göre sınıflandırılır ve genellikle emir iletimi, işlem aracılığı ve portföy aracılığı şeklinde tanımlanır.

Emir iletimine aracılık, sermaye piyasası araçlarına ilişkin emirlerin müşteriden alınarak, bu emirlerin gerçekleştirilmek üzere başka bir yatırım kuruluşuna iletilmesini ifade eder.

İşlem aracılığı ise kuruluşun müşteri emirlerinin borsa veya borsa dışındaki bir platformda tamamlanmasına aracılık ettiği bir faaliyettir.

Portföy aracılığında ise yatırımcı kuruluş, müşteri emirlerini kendi portföyü üzerinden karşılar. Bu şekilde, alım satıma aracılık faaliyetleri, sermaye piyasasındaki etkinlikleri destekleyerek yatırımcıların işlemlerini kolaylaştırır.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.