Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

/ 16 Mart 2024 / 56 / yorumsuz
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tarafından belirlenen sağlık hizmetlerinde çıkarılan ek ödemelerin karşılanmasını kapsar. Bireylerin, SGK ile anlaşmalı olan özel sağlık kuruluşlarında, talep ettikleri ek ücretlerin karşılanması olarak da açıklanabilir.

Anlaşmalı olunan sigorta şirketiyle anlaşması bulunmayan fakat SGK ile anlaşma yapmış olan özel sağlık kurumlarında tedavi olma şansınız olur. SGK kapsamında olmayan ancak Tıbbi Malzeme teminatı özelindeki limitinizi de kullanabilirsiniz.

Ancak bu sigortadan, poliçe özel şartlarında belirlenen malzemeler ile sınırlı olan limiti kullanma şartı vardır. Bu limit, anlaşmalı ya da anlaşmasız olan kurumlarda geçerlidir.

Bireylerin; SGK ile anlaşmalı olan özel hastanelerde tetkik yaptırma, muayene olma ve bütün tedavi giderlerinin güvence altına alınması, sigorta kapsamına girer. Tamamlayıcı sağlık sigortası, hastanelerde fark ücreti ödemenize gerek kalmadan tedavi olmanızı sağlar.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan sağlık kurumlarındaki tedavi masraflarının karşılanmasını sağlar. Bunun yanı sıra, sağlık giderlerinizde meydana gelebilecek fark giderleri de herhangi bir ek ödeme olmadan karşılanır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan bireyler, tahlil ve tedavi hizmetlerini ek bir bedel ödemeksizin bu sigorta sayesinde karşılayabilir. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu bütün özel sağlık kuruluşlarında, tamamlayıcı sağlık sigortasının geçerliliği vardır. Bu sigorta şeklinin, teminatlarının kullanılabilmesi için gerekli olan bazı şartlar da vardır. Bu kriterleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • SGK ile anlaşmalı özel hastaneye başvurulmuş olması
  • SGK’nın anlaşmalı olduğu hastanede, işlemleri yapan doktorun kurumla anlaşmasının olması
  • SGK ile anlaşmalı olan hastanede, bireyin tedavi olacağı branş ile sigortacının anlaşmasının olması
  • Tedavi sonucu, SGK provizyon sisteminde yazılı onayının olması gerekir.

Yukarıda sıralanan şartlar doğrultusunda, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.

Temel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve temel sağlık sigortası, farklı durumlardaki sağlık giderlerini karşılayan güvencelerdir. Bu iki sağlık sigortası arasındaki farkları anlamak ve bilmek, hizmet alma süreçlerinde doğru seçimi yapmanıza yardımcı olur. Bu anlamda, iki sağlık sigortası arasındaki en temel fark, tamamlayıcı sağlık sigortasının ek bir poliçe değerinin olmasıdır.

Bu durumun açıklaması ise genel sağlık sigortası olan bireylerin, aldıkları hizmetlerin yetersiz ya da eksik başlıklar olması durumunda, sigorta şirketiyle anlaşmasının yapılmasıdır. Bu sayede, mevcut sağlık sigortasının yetersizliği durumunda tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer.

Temel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının arasındaki bir diğer fark ise temel sağlık sigortasının bütüncül şekilde düzenlenmiş olmasıdır. Şirketten alabileceğiniz bu hizmet; bütün başlıkları, anlaşmalı kurumları ve taahhütleri, limitleriyle birlikte temel sağlık sigortasından ayırır. Dolayısıyla, tamamlayıcı sağlık sigortası, temel sağlık sigortasından bağımsız olarak işleyen bir sisteme sahiptir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimlere Yöneliktir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetinden yararlanabilecek bireyler, emekli, çalışan ve SGK’lı eşi ya da çocuğu olan kişiler olarak sıralanabilir. Bu özellikleri taşıyan herkes, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilir. Aynı zamanda, tek başına çocuklar için de poliçe düzenlemesi yapılır.

Bu sağlık sigortasını satın alabilmeniz için bazı ön koşullara uygun olmanız son derece önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanmak için gerekli olan diğer unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • T.C. vatandaşı olan bireyler
  • T.C. vatandaşı olup SGK aktifliği olan 0-80 yaş arasındaki bireyler
  • Emekli ya da çalışan ayrımı olmaksızın 80 yaşın altındaki herkes

Yukarıda sıralanan şartlara uygun olan her birey, özel sağlık kuruluşlarında tedavi olarak ek ücretlerden feragat edebilirler. Bu ön koşulların sağlanması durumunda, anlaşmalı olunan özel sağlık kuruluşlarında tedavi ve diğer bütün sağlık tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangi Hizmetleri Karşılar?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, sağlık ile ilgili olabilecek farklı türdeki hizmetleri karşılama niteliğine sahiptir. Tahlil, tetkik, doktor muayenesi gibi ayakta tedavileri kapsar. Bunun yanı sıra hastanede yatış verilen hastaların tedavi altına alınması da söz konusudur.

Ameliyat, diyaliz ve oda refakatçilerin de masraflarını karşılayan bir sigorta şeklidir. Ek teminatlar ile genişletilebilen tamamlayıcı sağlık sigortası, poliçe limitleri kapsamında kullanılır. Anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketine göre, sigortanın limiti ve teminatları farklılık gösterir. Tamamlayıcı sağlık sigortası teminatları iki başlık altında aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

  • Ayakta tedavi teminatı: Ayakta yapılacak muayene hizmetleri, laboratuvar tetkikleri, fizik tedaviler, röntgen, MR, tomografi gibi tedaviler, bu kapsama girer. Ayakta tedavi teminatına göre, tedavisi 24 saatten az süren sağlık giderleri karşılanmaktadır. Göz muayenesi, dahiliye, kulak burun boğaz gibi alanlar da sigorta kapsamına girer.
  • Yatarak tedavi teminatı: Yatışı verilen hastanın; ameliyat ücretleri, ameliyat öncesi ya da sonrası yapılan kontroller, diyaliz, radyoterapi, kemoterapi ve refakatçi giderleri karşılanır. Aynı zamanda, ameliyat masrafları da bu teminat kapsamında karşılanır.

Yukarıda sıralanan tedavi teminat türleri doğrultusunda, tedavi masraflarının karşılanması mümkündür.

Sigorta Poliçesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar vardır. Çünkü bu sağlık sigortası, bireylerin mevcut durumuna bağlı olarak düzenlenir. Bu doğrultuda, sigortanın limitiyle fiyatı da belirlenmiş olur. Tamamlayıcı sağlık sigortanız düzenlenirken aşağıda sıralanan durumları belirtmeniz gerekecektir:

  • Ailenizde, kimlerin sigortalanacağını ve kişi sayısını belirtmeniz gerekir.
  • Sigorta hizmetini almak isteyen bireyin yaş sınırı,
  • Sağlık sigortasının plan tipi (yalnızca yatarak tedavi teminatlı ya da ayakta tedavi teminatı)
  • Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamı,
  • Teminat limiti
  • Ek teminatlar
  • Teminat dışı kalan haller
  • Anlaşmalı bulunan hastane ağı,
  • Hasarsızlık indirimi
  • Özel şartlar

Yukarıda sıralanan kriterlerin, tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinde kişisel olarak düzenlenmesi gerekir. Bireylerin talepleri doğrultusunda, sigorta kriterleri belirlenir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile doğum yapmayı düşünen kadınlar ise bu durumu doğum teminatı olarak poliçeye ekletmeleri gerekir.

Blog sayfamda gezdiklerim, tecrübelerimi, bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.